Gastles Dick Schoof (NCTV) bijzonder geslaagd

Als je de naam Dick Schoof noemt, gaat er misschien niet direct een belletje rinkelen. Maar als je zijn naam intikt in Google wordt het je al snel duidelijk. Het eerste wat opvalt, is het feit dat er in minder dan een week tijd meer dan vijftien nieuwsartikelen over de beste man zijn geschreven. Op zijn Wikipediapagina staat een statige foto van een man in pak, hij kijkt serieus en straalt autoriteit uit. Dick Schoof blijkt de Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding (NCTV). Dat klinkt als een best belangrijke positie.

Op 22 november 2017 verzamelden alle klassen met maatschappijleer en maatschappijwetenschappen zich in de aula van de school om naar hem te luisteren (ruim 200 leerlingen). De gastles is al jarenlang een vast onderdeel van het vak maatschappijwetenschappen en dient ter voorbereiding op het centraal eindexamen dat onder meer over politiek, media en criminaliteit gaat. Het is best bijzonder te noemen dat hij (voor de laatste keer) tijd maakt om ons uitleg te geven en onze vragen te beantwoorden.

Strak in pak komt hij binnengelopen. Hij begint zijn presentatie en legt uit over de werkwijze en werkzaamheden van de NCTV. In de gastles kwamen de drie C’s aan bod: crisisbeheersing, contraterrorisme en cybersecurity.

Hij legt ons uit hoe verschrikkelijk belangrijk het is om onze wachtwoorden regelmatig te wijzigen zodat we niet gehackt worden. Dit hebben we al echter minstens 300 keer eerder gehoord, maar helemaal niemand uit de hele zaal gaf aan dat hij of zij wachtwoorden verandert, of op elk medium een ander wachtwoord gebruikt. Niet alleen op microniveau bij het individu maar ook op nationaal niveau is cybersecurity belangrijk. Het enige orgaan dat niet afhankelijk is van het internet is de watervoorziening. Met andere woorden: zonder internet zitten we in grote problemen. Dick Schoof gaf aan hoe afhankelijk onze samenleving is van de moderne techniek. Een cyberaanval kan land snel ontregelen.

Ook vertelde hij over contraterrorisme en kort samengevat komt het hierop neer: het dreigingsniveau blijft vier, wat staat voor een reële dreiging en wat betekent dat het absoluut niet ondenkbaar is dat iemand een aanslag pleegt en dat Nederland een doelwit is van terrorisme. Of we bang voor terrorisme moeten zijn, is weer een andere vraag.

Tussendoor was er natuurlijk ruimte voor kritische en iets minder kritische vragen van leerlingen. Aan het eind van zijn verhaal gingen we nog door enkele stellingen heen. Als bedankje kreeg Dick Schoof een enorme museumkaart in zijn handen gedrukt door een enthousiaste en trotse MAW-docent, Maron Berkman. Iedereen verzamelde zich vervolgens snel voor de groepsfoto en voor we het wisten, had Dick Schoof de school alweer verlaten. Alweer op weg naar een vast veel belangrijkere vergadering of meeting.

Namens vele Picasso-leerlingen: bedankt! Suzanne Verhoef (5A)