Gastles strafrechter gerechtshof Den Haag

Afgelopen weken hebben alle klassen van het vak maatschappijwetenschappen voor havo en vwo een hele bijzondere reeks gastlessen gekregen van Meneer Bruinsma. Hij is strafrechter bij het gerechtshof in Den Haag.

Hij behandelt uitsluitend strafzaken waarbij straffen vanaf 1 jaar cel tot levenslang kunnen worden opgelegd.
De MAW klassen van meneer Berkman hadden dan ook veel vragen over zijn functie en wat het allemaal inhoudt. Er werden vragen gesteld over welke strafzaken hij het meest heftig vindt om te behandelen, of wat nu precies de omstandigheden zijn waarbij hij verdachten kan vrijspreken of juist moet veroordelen. Er is ook uitgebreid ingegaan op de opleiding die hij heeft gedaan en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Meneer Bruinsma is na zijn studie rechten eerst advocaat geworden om uiteindelijk als één van de hoogste strafrechters in Nederland te werken. De les was dan ook zeer leerzaam en leuk voor de leerlingen die het vak MAW volgen. De 45 minuten waren zelfs te kort voor alle vragen voor meneer Bruinsma. Hij bleef zelfs na de les nog even wat langer om nog vragen van geïnteresseerde leerlingen te beantwoorden. En na de kerstvakantie komt hij nog terug om twee gastlessen te geven aan onze TopMavo 4 leerlingen die maatschappijkunde volgen.