Leerlingen aan het woord

Cayley Wedemeijer- Klas: 1, stamgroep Escher (atheneum)

“ Je maakt snel nieuwe vrienden ”

Ik zit hier net een paar maanden op school en ik vind het superleuk. Je maakt hier snel vrienden. Ook het eten in de kantine is heel lekker. Nou ja, dat is misschien niet zo heel erg belangrijk, maar toch. Toen ik voor de eerste keer het Picasso Lyceum binnenkwam, dacht ik wel: “Woooow!” Het is, in vergelijking met de basisschool, natuurlijk best een groot gebouw. Maar er hangt een heel fijne sfeer. Dat is één van de twee redenen dat ik voor deze school heb gekozen. De andere is het onderwijssysteem. Ik werk nu op vwo-niveau, omdat dat ook het advies was van mijn basisschool. Ik vind het fijn dat je zelf doelen kunt stellen. Zo kan ik ook vooruit werken als ik dat wil. Dat is handigals ik een periode weg ben van school. Mijn grote hobby is namelijk musical. Ik speel nu in de Sprookjessprokkelaar, een musical gebaseerd op het boek van prinses Laurentien en Paul van Loon. Zij waren trouwens ook allebei op de première. Dat was supergaaf. We zijn nu op tournee langs theaters in Nederland en België. Ik mag natuurlijk niet alle voorstellingen doen vanwege mijn leeftijd: ik heb 24 speelbeurten per jaar. Ook spreek ik tekenfilms, bioscoopfilms en series in. Door Onderwijs op maat voor jou! kan ik dit allemaal goed combineren met mijn schoolwerk. Later wil ik psychologie gaan studeren en kindercoach worden. Het liefst wil ik dan met paarden werken. Ik heb dat een keer gezien hoe iemand dat deed,dat was echt zo gaaf! Ik hou ervan om mensen te helpen. Nee, ik wil dus géén musicalster worden. Nou ja… als ik nou een grote rol krijg aangeboden… misschien… maar dan echt pas nadat ik ben afgestudeerd hoor!

Het kiezen van een school is best lastig als je in groep 8 zit. Ik heb naast het Picasso Lyceum ook nog 6 andere scholen bezocht in Zoetermeer en Rotterdam. Daar zaten ook scholen bij waar je meteen een muziek- en dansopleiding kon doen. Toch vond ik dat het Picasso het beste bij me paste. Dat moeten jullie ook doen: lekker bij veel scholen gaan kijken, sfeer proeven én kijken naar hoe ze les geven. Het is belangrijk dat de school echt bij je past.

 

Jeaneau Magdalena – Klas: 2, stamgroep Da Vinci (gymnasium)

“ Op school kan ik mijn eigen doelen stellen 

In groep 8 was ik op zoek naar de school die het best bij me zou passen. Ik heb veel vrienden die op allerlei scholen in Zoetermeer zitten. Aan hen heb ik ook veel gevraagd. En ik heb op de sites gekeken. Van mijn basisschool had ik het advies havo gekregen, maar ook wilde ik misschien een paar vakken op hoger niveau doen. Dat kon op het Picasso Lyceum. Het is wel heel anders dan op de basisschool. Het gaat hier echt om wat jij wilt bereiken. Ik stel zelf mijn doelen en plan mijn werk samen met mijn coach. Dat lukt me best goed. Natuurlijk houdt mijn coach me in de gaten, want elke week lopen we de doelen samen door in een coachgesprek. En elke dag begint mijn stamgroep met een dagstart. Onze coach vertelt dan ook nog wat er die dag allemaal op het rooster staat. Meestal lukt het me om de doelen op school te halen, soms moet ik thuis nog wat bijwerken. Het is heel anders dan hoe mijn ouders vroeger les hebben gehad. Ze maakten zich in het begin soms wel zorgen of ik het wel zou redden en of ik niet te veel schoolwerk heb. Maar dan laat ik ze op mijn laptop zien wat ik die week af moet hebben en hoe ver ik ben. Gelukkig zijn ze dan altijd wel gerustgesteld. In het eerste jaar ben ik begonnen met alle vakken op havo niveau, aan het eind van leerjaar 1 werkte ik voor alle vakken op vwo-niveau. Na de herfstvakantie van dit jaar ben ik begonnen met Latijn en Grieks, dus eigenlijk ben ik gymnasiast geworden! Ik vind dat Onderwijs op maat echt heel fijn! Ik heb in een heel korte tijd heel veel andere kinderen leren kennen. Het is ook fijn dat je samen huiswerk kunt maken. De wendagen in het begin van het jaar waren ook superleuk. Eerst kende ik bijna niemand en daarna bijna iedereen! Ik zit op boksen en kickboksen. Ik ben al voor de wedstrijdgroep gevraagd, maar ik wil eerst beter worden. Verder vind ik gamen leuk. Voor iedereen in groep 8 zou ik de tip willen geven om veel te gaan kijken op scholen en veel te vragen aan kinderen die al op school zitten. En het gaat erom wat jij zelf een fijne school vindt.

Matthijs Dicke – Klas: 4 TOPmavo

“ Net als Mark goud op de Spelen! 

Mijn grote passie is judo. Ik train vijf keer in de week bij Lu-Gia-Jen in Den Haag en nog een keer per week bij het Topsportcentrum op Papendal. In het weekend judo ik wedstrijden op internationaal niveau en dat gaat hartstikke goed. Het kost natuurlijk best veel tijd, maar mijn huiswerk maak ik meestal tussen school en de trainingen ’s avonds. Dat lukt aardig en mijn schoolresultaten zijn ook goed. Voor mij betekent Onderwijs op maat voor jou! dat de leraren rekening houden met mijn sport. Soms kan ik niet bij de lessen zijn omdat ik dan moet trainen. Ook voor trainingsstages kan ik vrij vragen en áls ik mijn werk een keer niet afkrijg, dan snappen ze dat. Toetsen kan ik eventueel ook later inplannen, maar meestal is dat niet nodig. Wat ik ook heel goed vind, is dat ze me met mijn dyslexie helpen. Toen ik in groep 8 zat en dus een middelbare school moest gaan kiezen, heb ik wel 10 scholen bezocht. Ik woon in Nootdorp en kon dus kiezen tussen scholen in Delft, Den Haag en Zoetermeer. Op het Picasso vond ik meteen dat er een hele leuke sfeer hing. De leerlingen zijn leuk en het gebouw is heel kleurrijk. Dat er op deze school ook aandacht was voor mijn dyslexie en dat ze me kunnen ondersteunen in mijn topsport was voor mij ook heel belangrijk. Ik heb dus echt de juiste keuze gemaakt! Als tip voor het zoeken naar een middelbare school die bij je past zou ik zeggen: “Ga naar veel verschillende scholen en praat met de leerlingen die al op die school zitten.” Ik heb nu de status van High Potential bij NOC/NSF. Dit jaar wil ik European Cups gaan judoën en misschien daarna naar de WK en de Jeugd Olympische Spelen. In de categorie -21, dat is vanaf mijn 18de, kan je dan (als de prestaties goed blijven) intern op Papendal. Dat lijkt me echt geweldig. Het zou wel heel gaaf zijn als ik naar de Olympische Spelen kan. Tokio in 2020 ga ik natuurlijk niet halen, maar wie weet in 2024? En dan goud halen, net als Mark Huizinga. Want dat is toch wel mijn grote voorbeeld.

 

Jasper Ekkelenkamp – Klas: 3, stamgroep Dali (mavo/havo)

“ Het leukste is dat ik op verschillende niveaus mag werken 

Toen ik in groep 8 zat, kreeg ik dit boekje van mijn juf op de basisschool. Ik heb toen veel mensen gesproken over het Picasso Lyceum en die waren allemaal heel enthousiast. Ik was dus eigenlijk zelf ook al enthousiast geworden toen ik met mijn basisschool naar de kennismakingslessen kwam. Ik ben in januari nog naar het Open Huis geweest, maar toen wist ik het eigenlijk al. Ik zit nu al twee jaar op deze school en het bevalt nog steeds heel goed. In de eerste twee jaar mag je vaak ook zelf keuzes maken waar je aan werkt. Dit leerjaar ben ik me aan het voorbereiden op mijn mavodiploma en dat maakt dat ik vaker bepaalde lesuren bij vakken zit. Je wordt heel goed begeleid door je coach. Ik spreek haar elke week en zij kijkt dan of mijn planning klopt en of ik mijn doelen heb gehaald. Voor een aantal vakken werk ik op havoniveau zodat ik meteen na mijn mavodiploma het havodiploma kan doen. Want dat kan op het Picasso, het is echt Onderwijs op maat voor jou! Je werkt met een mininotebook en dat is ook heel handig. Alles wat je moet doen, kun je daar op vinden. Wat mijn einddoel is? Ik weet nog niet echt wat ik wil worden, maar ik wil wel het meeste uit mijn school halen. Ik wil later misschien iets met ICT doen. In de eerste klas heb ik ook TOPklas ICT gedaan, dan ben je een middag bezig met andere leerlingen uit de eerste klas die ICT ook leuk vinden. Zo leer je meteen weer nieuwe mensen kennen! We maken onze eigen games en we gaan ook op excursie, bijvoorbeeld naar het filmhuis in Den Haag voor een filmworkshop. Ik game trouwens zelf ook graag. Verder ben ik net met badminton begonnen. Dat doe ik in Pijnacker, waar ik woon. Ja, dat is 25 minuten fietsen (met mijn e-bike doe ik het in een kwartier), maar dat heb ik wel over voor zo’n leuke school hoor. Nog een tip voor iedereen in groep 8: kijk of je nieuwe school goed bij je past, bij wat jij wil bereiken. Praat er met veel mensen over, maar neem zelf je beslissing. Het wordt tenslotte jouw school.

 

 

Amélie Lewandowski-Katz – Klas: 4 atheneum

“ Je moet doen wat voor jou goed voelt 

Toen ik in groep 8 zat, heb ik van twee scholen het Open Huis bezocht. Het Picasso voelde meteen goed. Er was een heel leuke sfeer. Mijn buurjongen zat trouwens al op het Picasso Lyceum en ook bij mij in het team. Hij vond het een heel leuke school. Met “team” bedoel ik het Children Talent Team van Snowsports Academy Racing. Ik ski namelijk al wedstrijden vanaf mijn 7e jaar: de slalom en de reuzenslalom. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby en inmiddels topsport geworden. Ik train elke dag: in Snowworld en krachttraining in Capelle en Zoetermeer. Sinds twee jaar heb ik ook een persoonlijke trainer. Vaak gaan we met het team ook naar Oostenrijk om te trainen. Tja, dat moet wel hè, want bergen hebben we in Nederland niet. In totaal ben ik ongeveer 20 weken per jaar in het buitenland. Dat betekent wel dat ik veel school mis. Gelukkig is dat goed geregeld op het Picasso. Voor mij betekent Onderwijs op maat voor jou! dat ik lessen mag missen om op tijd op mijn trainingen te kunnen zijn. Als ik in het buitenland ben, dan stuurt een klasgenoot mij de aantekeningen door. En mijn mentor houdt me ook goed in de gaten. Je kunt trouwens heel goed met docenten praten. Als je een keer iets niet af krijgt, dan kun je dat het best zelf gaan bespreken met je leraar. Als je niet tot het laatste moment wacht, kun je vaak andere afspraken maken. Ik zit inmiddels in 4 atheneum en dat gaat goed. Het is best druk allemaal, maar ik heb ook nog steeds tijd om ook nog twee keer per week te tennissen. Dit jaar zou ik het super vinden als ik mee kan doen met de Topolino. Die wedstrijd is in maart in Italië en daar mogen de beste drie kinderen van Nederland aan mee doen. Uiteindelijk zou ik later als professional de wereldbekers willen skiën. Het is best moeilijk als je in groep 8 een school moet kiezen. Ik zou iedereen willen aanraden om op de scholen te gaan kijken, veel aan kinderen te vragen die er al op zitten en het ook goed met je ouders te bespreken. Probeer ook te kijken hoe ze les geven op die school, door bijvoorbeeld lessen te bezoeken. Op het Picasso kan dat op het Open Huis of tijdens de kennismakingslessen. Maar uiteindelijk is er één ding het belangrijkst: je moet doen wat voor jou goed voelt.

 

Bridget Böttger – Klas: 5 havo

“ Ik voelde me meteen thuis 

Ik voelde me meteen thuis op het Picasso Lyceum: een kleurrijk gebouw, niet te groot en niet te klein en met leuke leerlingen. Meteen toen ik als groep 8 leerling binnenkwam, had ik dat gevoel al. Mijn basisschool had me een vmbo-tl advies gegeven en ik ben dus in 1 TOPmavo begonnen. Dat ging hartstikke goed. Na een half jaar vroeg mijn mentor me of ik het niet op een hoger niveau wilde proberen. Na een aantal gesprekken heb ik besloten om dat ook te doen. Ik twijfelde een beetje omdat ik best perfectionistisch ben. Het is natuurlijk hartstikke leuk om achten en negens te halen en zou dat op havo ook lukken? Aan de andere kant leek het me goed om wat meer uitdaging te hebben. Dit jaar zit ik dus inmiddels al in 5 havo en ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. De lesstof is natuurlijk wel wat moeilijker, maar het gaat hartstikke goed. Ik doe het profiel Economie en Maatschappij. Bij de keuzevakken zie je weer andere leerlingen dan de leerlingen uit je klas, waar je je basisvakken mee hebt. Dat is leuk, want zo leer je weer meer mensen kennen. Naast school volleybal ik. Ik hou er ook van om creatieve dingen te doen. Vroeger had ik tekenles. In klas 1 heb ik meegedaan aan de TOPklas Cultuur. Het is echt super om een middag samen met andere leerlingen dingen te doen die je leuk vindt. Je leert daardoor ook weer heel andere mensen kennen. Het gaafst vond ik om mozaïektafels te maken. Die tafels die we hebben gemaakt, staan nu zelfs in de school! Ik heb het vak Kunst gekozen in mijn profiel. Economie en Management & Organisatie vind ik best wel interessant, en zou daar graag wat mee willen gaan doen. Na het halen van mijn diploma wil ik waarschijnlijk Business Studies op de Hogeschool InHolland gaan doen en dan het bedrijfsleven in. Onderwijs op maat voor jou! betekent voor mij dat je op deze school altijd kunt kiezen voor iets wat jij wilt of leuk vindt. Voor iedereen die nog niet weet naar welke school hij of zij wil, wil ik even kwijt dat je moet doen wat je zelf wilt en voelt. Kies voor een school waar je een fijn gevoel bij hebt en niet omdat daar toevallig je vrienden ook heen gaan. Nieuwe vrienden heb je zo gemaakt!