Taal TOPmavo

In het domein Taal TOPmavo, op de begane grond, krijgen de leerlingen les in een viertal leslokalen voorzien van Activboarden. De docenten geven les in Nederlands, Frans, Duits en Engels. Naast het volgen van de klassikale lessen in de leslokalen kunnen de leerlingen in de werkruimte aan de slag met het hun opdrachten en huiswerk.

Nederlands
lijkt in de brugklas veel op Taal in groep 8: we doen veel aan spelling, ontleden en tekst verklaren en de betekenis van woorden en spreekwoorden. We lezen veel boeken in de vorm van projecten, bijvoorbeeld een Vlinderproject in klas 1. Dan komen we in contact met schrijvers. In de bovenbouw maak je kennis met andere vormen van fictie zoals film en cabaret.

Engels
heb jij in groep 7 en 8 natuurlijk al gehad. Vanaf nu spreekt de docent vooral Engels in de klas en ook jij leert om gesprekjes in het Engels te voeren. Natuurlijk oefen je ook op woordjes en grammatica.
In de onderbouw doen we projecten waarbij je leert over Engelstalige landden en volken.
In de bovenbouw organiseren we met een taaldorp om je taalvaardigheid te oefenen. Een buitenlandse talenassistent(e) helpt je hierbij. Engels doet ook mee in het Comenius project “Let’s entertain you.” Tenslotte gaan we gaan naar Londen waarbij jij als leerling zelf een deel van de excursie voorbereidt.

Frans en Duits
leer je spreken, verstaan en schrijven. Zodat je voortaan in het Frans en Duits kunt vertellen waar je vandaan komt en wat je hobby’s zijn. Je leert iets bestellen in een restaurant en kunt de weg vragen. Dat is handig als je in Frankrijk of Duitsland op vakantie bent! In de bovenbouw ga je jouw taalvaardigheid voor Frans op een heel leuke manier testen: in een taaldorp wordt de werkelijkheid nagespeeld!

Engels en Duits oefenen in lezen en spreken samen met onze Comenius taalassistent geeft ook een leuke variatie. Julia Ulrich: “These are the results from the German class today. We read the chapter “Ein Tag mit Jakob” from the book “Jakob ist kein armer Vogel”, and then produced posters to show what the day of an albatros that doesn’t fly actually looks like.”