Tweede fase

Na het derde leerjaar volgt de Tweede Fase. Met een havo-diploma kun je later naar het hoger beroepsonderwijs. Atheneum- en gymnasiumleerlingen gaan over het algemeen naar de universiteit om daar verder te studeren. Op het gymnasium krijg je in de eerste klas Latijn en in de tweede en derde klas Grieks en Latijn. Eindexamen doe je in minimaal een van deze vakken. Voor de rest van de vakken zijn atheneum en gymnasium gelijk met dit verschil dat de gymnasiasten soms andere (iets moeilijkere!) opdrachten krijgen.

In de Tweede Fase krijg je veel minder klassikale lessen dan in de onderbouw. Je gaat veel meer zelfstandig en in kleine groepen werken. In het gebouw zijn studieruimtes, een stilte ruimte en domeinen met computers om zelfstandig of met een groepje te kunnen werken.

In de vierde klas vormt de reisweek een absoluut hoogtepunt. Leerlingen kijken met bijzonder veel plezier terug op de reizen naar Parijs, Barcelona, Londen, Berlijn en de skireis. De Houseweek, voor leerlingen die thuisblijven, mag er ook zijn. Deze houseweek is gevuld met activiteiten in de omgeving van Zoetermeer (musea in Den Haag, Delft en Rotterdam, bergbeklimmen in Zoetermeer ) en theaterbezoek.

In de vijfde klas organiseert het Picasso Lyceum al jarenlang in de meivakantie een trip naar Italie voor 5 vwo. Naast Rome staan afwisselend onder andere Florence, Venetie en Sienna op het programma.

Profielen

Cultuur & Maatschappij.
Hier kies je voor als je vooral talen, kunst en (cultuur)geschiedenis erg leuk vindt.

Economie en Maatschappij.
Economie speelt een centrale rol. Maar ook op het gebied van wiskunde, aardrijkskunde en geschiedenis voel jij je thuis.

Natuur & Gezondheid.
Hier kies je voor een breed en exact pakket met biologie en scheikunde en wiskunde. Je kunt kiezen voor natuurkunde en aardrijkskunde.

Natuur & Techniek.
Een volledig exact profiel dus. Met veel natuurkunde, scheikunde en wiskunde.